Mocskos Építészet


A terv

Hosszú szünet után újra bejegyzés kerül a Mocskos Építészetbe. Megszületett az, amiért ez a blog elsődlegesen indult. Elkészült a biogáz erőmű diplomatervem.

{Jobb felbontású képekért klikk a képekre}

A szellemiségét nem kell annak magyarázni, aki visszaolvassa a blogot. Mégis itt egy rövid összefoglaló a kevésbé kitartóaknak:

A terv egy belvárosi biogáz erőművet mutat be, amely az Üllői út mellé, a Markusovszky térre kerülne. Belvárosi biogáz üzemet létesíteni elsőre bizarr ötletnek tűnik, de mivel a szennyvíz hosszú utat tesz meg a külvárosi szennyvíztisztító üzemekig, a biogázt csak részben lehet kinyerni a létrejövő szennyvíziszapból. Megfelelő szagtalanítással, és teljesen zárt rendszerekkel a kellemetlen szaghatás is megelőzhető, és így egy a város és a Markusovszky teret használók számára is érdekes, oktató jellegű és energiát termelő műtárgy jöhet létre.

A szennyvíz a nagykörúti főgyűjtőből kerül be a Markusovszky térre, ahol az „Organica Waters” szennyvíztisztítási eljárása szerint élő növényekkel működő, túlnyomással felfújt (teniszcsarnok-szerű pneumatikus) fóliasátrakba telepített egzotikus növények végzik a tisztítást. A létrejövő iszap kerül be a főépületbe, ahol a fermentor tartályban válik szét biogázra és kirohasztott iszapra.

Kilátás az “üzemből”

Az iszap átkerül a víztelenítőbe, ahonnan már földnedvesen kerül le a komposztálóba, ahol egy hónapos periódus után az épület lábánál (a házi komposztáló felnagyított másaként) kiszedhető. A létrejött komposztföldet a tér dombjainak létrehozására lehet fordítani az évek során.

Egy városi táj jön létre, zugokkal, ösvényekkel, amit a teret benépesítő fák helyzete határoz meg. Így egy valóban hibrid – természeti-városi egység jön létre, ahol nincs különbség üzem, infrastruktúra, játszótér, park, innovációs központ között.

Ez az épület egy állat, egy élő szervezet, hiszen emésztési folyamat zajlik benne; bejut az iszap – az étel; a gyomorban – fermentorban – szétválik hasznosítható gázzá és haszontalan iszappá; a megmaradt, még meleg iszapból a víztelenítő tartály és a hőcserélő nyeri ki az értékes vizet és hőt; ezután kerül a nedves föld a komposztálóba, ahol stabilizálódik. A végtermék az ártalmatlan komposztföld, amit a park dombjainak kialakítására használhatnak.

Mi lesz a gázból? A környékbeli lakásokban rántott húst süthetnek fölötte, ÉS az üzem saját gázmotorja elektromosságot és hőt termel belőle. Mi lesz a hővel? Az üvegházakat lehet vele fűteni, így egyenletes maradhat a növényzet és a mikroorganizmusok tisztítási hatásfoka.

Így egy élő egészet alkot a ház, a parkkal, a fákkal, de egész Budapesttel is, hiszen a csatornahálózat táplálja.

Miből van mindez? A fő épület haránt-irányú vasbeton lemezek közé helyezett elemekből áll. Az elemek: fermentor tartály, víztelenítő, komposztáló, generátorház, közönségforgalmi tér. A ház külső lekerekített dobozszerűségét oldja az üresen maradt tereket elfoglaló fedett nyitott terasz, amely az egyetlen megnyitás a házon (az ajtókon kívül). Az üzemtérben nem tartózkodnak huzamosan, csak ellenőrzik az automatikus rendszereket (gáztisztítás, földosztályozás).

A közönségforgalmi térben betekintés nyerhetnek az üzem folyamataiba, és kiállítást tekinthetnek meg a környezettudatos technológiákról. Az egész közösségi tér átlátszó polikarbonát fallal rendelkezik, így bármelyik irányban be lehet nézni az üzemtérbe. Az épület külső burka lőtt beton, amelyre szintén lőtt technológiával kerül fel a zártcellás PUR-hab, amely a víz és hőszigetelést is ellátja.”

Fóliasátrak között sétálgatva

És néhány építészrajz a teljesség igénye nélkül.

Reklámok

Vélemény? so far
HozzászólásVélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s%d blogger ezt kedveli: