Mocskos Építészet


Élőgép

< G.R.O.S.S.M.A.X. – “garden for a plant collector” üvegház látványterve. Milyen szép is volna, ha az Organica Élőgépek ilyen építészetileg is igényes külsővel jelennének meg…>

Ez nem valami sci-fi agyszülemény, hanem egy létező technológia elnevezése.

Képzeljünk el egy helyes kis üvegházat a hátsó kertben; tele szebbnél szebb növényekkel. Egy növénygyűjtő kis arborétuma. A mesterséges lápban aranyhalak úszkálnak, és csigák alatt görbülnek a levelek. Ki gondolná, hogy a kis édenkert valójában egy hatékony szennyvíztisztító üzem?

Élőgépes szennyvíztisztítás, erről lesz most szó.

 

<Organica telep belseje, valahol Shenzenben, Kína. Gondosan elhelyezett zászlóval (c) Organicawaters>

 

Gondosan szabályozott folyamatok zajlanak a levélfal mögött. Egy teljes ökoszisztéma végzi itt a szennyvíz lebontását, kezdve a homok és olaj leszűrésétől egészen legutolsó szerves anyag lebontásáig. A szennyvíztisztításnak igen sokféle módja létezik, abban azonban megegyeznek, hogy az iszapot aktiválják olyan módon, hogy a szerves vegyületek lebontását végző organizmusok elszaporodjanak. Ez általában több fázisban történik, anaerob és aerob módon, ami azt jelenti, hogy légmentes vagy éppen oxigénben gazdag környezetet igényel. A technológia persze ennél lényegesen összetettebb, és mindig az adott helyszínhez, üzemmérethez kell igazítani.

< Élőgép folyamatábra (c) Organicawaters>

Az Organica módszere abban tér el a hagyományos telepi aktiváltiszapos megoldásoktól, hogy magasabb rendű élőlények is részt vesznek a lebontásban, illetve segítik a lebontást végző baktériumok szaporulatát. Ekkor kerülnek képbe az aranyhalak, csigák és a növények.

Ha van cyborg ház, akkor bizony ez az…

tökéletes kölcsönhatás az élő és az épített elemek között biztosítja a rendszer megfelelő működését. Olyan mesterséges ökológia jön létre a kis üvegházak alatt, amelyben minden oda-vissza csatoltan szabályozott. A végtermék tiszta víz és szennyvíziszap, amit a biogáz erőmű boldogan befogad.

 

<A hagyományos szennyvíztelepekhez képest az Organica üvegházak sokkal emberbarátibb léptékűek. Annak ellenére, hogy láttam már kortárs módon megfogalmazott terveket, is az építészeti minőséget még bőven lehetne emelni… (c) Organicawaters>

 

Szaghatása? Néhány évvel ezelőtt volt szerencsém bejárni egy ilyen élőgépes telepet Budapest határában (Harbor park telepe, Nagytétényben). Annak dacára, hogy a tisztítás az üvegházban nyílt medencékben zajlik, egy erősebb humuszszagon kívül nem lehetett mást érezni. Egy kis humuszszag meg nem árt senkinek… sőt!

Eddig tehát minden nagyszerűnek tűnik az Organica élőgépek táján; pedig nincs így.

A telepek legvonzóbb tulajdonsága városi elhelyezhetőségük a szagtalanság és a kis alapterületi igény miatt (a városi egyenletes szennyvízterhelés jobban meg is felel az organizmusok táplálékbevitelének). Mégis, a legtöbb Organica telep nem több egy nagy szabvány üvegháznál. Ennek gazdasági okai is vannak, mivel a sorozat-gyártott üvegházelemeket költséghatékonyan lehet telepíteni. Volt szerencsém egy prezentációt látni, ami az építészetileg igényesebb megoldásokat mutatta be, de ezek sem voltak többek egy-egy amúgy divatos-csinos üveggumóvá formált üvegháznál.

< G.R.O.S.S.M.A.X. – “graden for a plant collector” üvegház, készen. Milyen szép is volna, ha az Organica Élőgépek ilyen építészetileg is igényes külsővel jelennének meg… 2.0>

Ennél azért jóval több lehetőséget látok a technológia flexibilitásban, mivel nem szükséges mindent feltétlenül egy nagy üvegházban elhelyezni. Így különleges téralakítási lehetőségekhez juthatunk. Képzeljük el, hogy a Paisajes Emergentes vagy GROSSMAX ütközik az Organicával… elég ígéretes.

<Paisajes Emergentes, Medellín en Transformación kiállítás installációja egy amúgy csupasz téren. És ha a műagyag poharak üvegházak..?>

Reklámok

Hozzászólás so far
HozzászólásVélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s%d blogger ezt kedveli: