Mocskos Építészet


Tanszéki vázlatterv
november 9, 2010, 11:41 de.
Filed under: élmény, diploma ötlet | Címkék: , , ,

A tanszéki vázlattervem lapjai. A helyszínrajzi, koncepciós lap a ház viszonykeresésével foglalkozik; milyen viszonyba kerülhet a környezettel egy olyan épület, amelyik absztrakt növényként fogható fel? Kúszik, kihajlik, támaszt keres, belóg; végül abban maradtunk, hogy az épület nem úgy foglalja el a helyét az épített környezetben, hogy lassan benövi, hanem hogy a teljes teret lehetőség szerint betölti; én ezután kombináltam a két nézetet, és egy nagyon sűrű, 1,5×1,5-ös raszterben elhelyezett acélcsőerdőbe nyomtam bele a funkciókat. Ennek az a nagy előnye, hogy rugalmas, és követni tudná a gáztározó mozgását. Ezt mutatja be az alsó lap szélső ábrasora. Egy hosszú rámpa járja be a csőerdőt, minden oldalról bemutatva az összes berendezést, gáztározót, fermentort, elhaladva  a labor mellet, és eléri az utcára kinéző multifunkciós termet (előadót). Az egész szerkezetet nagyon könnyűnek képzeltem el, a gáztározó egy többrétegű ponyvaszerkezet, a dobozok pedig acélkeret közé feszített felfújt ETFE fóliás egységek.

Hogy a ház meg nem növény? De nem is doboz, nem is tárgy, nem is kristály, nem is kavics, nem is szalag, … mégis százával készültek érdekes, sikeres, innovatív projektek ilyen analógiák felhasználásával. Sőt, sokszor az analógia is sokkal kevésbé volt indokolt, mint a jelen terv esetében (csatornahálózat=gyökér, ökológiai lánc tagja~”fotoszintetizál”, résbe = foghíjba telepszik, növekszik, ha lehetősége = erőmű kapacitásigény van rá)

Ezt a tervet jól leszavazták; nyilván azért is, mert egy nap alatt kellett megcsinálnom néhány skiccből és a sok gondolatból. Naiv, nem elég konszolidált, féltenek tőle, nem ház stb. Ezek hangzottak el, meg még néhány észrevétel, amit egy következő posztban írok le.

Kívánom, hogy nézzenek meg néhány bartlet school of architecture diplomát és projektet – vagy bármilyen, innovatív egyetemen; (én is megnézem őket rendszeresen, és irigykedem is a prezentációk és prototípusmodellek láttán) ott történik a vízióalkotás; és “naivak” azok a tervek is. Azt képzelik, hogy nem tudok szarrá-hőszigetelni bármit, ami az utamba jön? Erre rendesen megtanított az egyetem. Azt is tudom, hogy az acélrudak meghajlása a fenti tervben nem életszerű – igen, ezt boldogan el is fogadom érvként, és akkor máshogy hajlanak majd ki a terven.

Azt azonban nem fogadom el, hogy lehetetlen volna megépíteni egy ilyen szerkezetet; mást sem hallottam egyetemi éveim alatt, mint hogy ezt bizony nem lehet megépíteni – ferde falat, görbe felületet. Mindig kiderült, hogy már meg is építették valahol…

Komplex tervemnél is ezt hallgattam, míg ki nem számoltam az utolsó hegesztésig… persze vázlattervi szinten nem hozok magammal 30 oldalas acél számítást.

Elvagyunk a mi kis szemétdombunkon, miközben már rég elhúzott az építészoktatás (is).

Reklámok

1 hozzászólás so far
Hozzászólás

[…] első, oszloperdőn alapuló (lásd. tanszéki vázlatterv) szerkezettel kezdtem, amelyet annak egy közvetlen változata követett, míg végül levált az […]

Visszajelzés Szerző: Makett evolúció « Mocskos Építészet
Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s%d blogger ezt kedveli: