Mocskos Építészet


Kari vázlatterv
november 9, 2010, 11:54 de.
Filed under: élmény, diploma ötlet, kritika, terv | Címkék: , , , ,

<Annak, aki olvassa a blogot, nem kell magyarázni az első két tablót; a többiek meg olvassák vissza>

a többi lap itt következik:

<Miért Markusovszky tér? Zavaros-érdekes téri viszony a kis és a nagy tér között + tűzfal + minden egyéb belvárosi zavar; SOTE és ELTE campus megközelíthetősége; főgyűjtővezeték közelsége; belvárosi telek>

<bal oldalon, a térre néznek az előadó, a labor, és a kávézó a földszinten; dobozokban elhelyezve, szinteltolással egy lazább térszerkezet kialakítása végett; jobb oldalon, az utcára néznek a biogázüzem kezelőhelyiségei, szintén szinteltolással, de közönségforgalmi terekhez képes ellentétesen elhelyezve; a gáztározó középen egy védett hálókosárba befüggesztve>

<hártya került a ház köré; két végén, ahol az utcával és a tér fáival találkozik, jobban megnyílik, több fényt engedve be az emberi tartózkodásra szánt dobozoknak; a gáztározó védelme érdekében középen lassan besűrűsödik a burkolat, és teljesen bezárul; a szomszédos ház felé szintén fokozatosan szűnik meg a perforáció>

Amit kritikaként kaptam, és egyet is értek vele:

– Az utcaszinti kapcsolat nincs kitalálva, azon kívül, hogy megnyitom körbe, nem tartja ott semmi az embereket

– A két térrész (Markusovszky tér és az általam is használt foghíjcsoport) közötti helyzetben még vannak lehetőségek

– Nem kellene ezzel a funkcióval ennyire elbújni (ja!), a többi házhoz viszonyulni; akár valami szabadonálló, bátrabb is elképzelhető

Amit kritikaként kaptam, de nem értek vele egyet:

– Az épületbe lógatott ETFE membrános dobozok nem biztos, hogy elég erősek a generátor stb. megtartásához

(Egy acélkeretes dobozról van szó, nem valami különleges szerkezetről…)

– Miért akarom ezt a funkciót a föld fölött látni? Inkább el kéne rejteni a Markusovszky tér alá!

(Ezen mondjuk már a bizottság többi tagja is csak röhögött, én sem álltam meg mosoly nélkül)

– A közönségforgalmi helyeket jobban ki kell dolgozni.

(Ezzel annyiban értek egyet, hogy érdekesebb megközelítési utakra volna szükség – kicsit hasonlóan a tanszéki vázlattervi ötlethez – , de NEM akarok disneylandet; a látogató értékelje a nyersességet. Könyörgöm, nem olajfinomítót, de nem is múzeumot akarok tervezni; a kettő között is léteznek komfortfokozatok, és nem vagyunk papírból, hogy mindent esővédetté kéne tenni; éppen az értelmét veszíti el a terv, ha egy kényeskedő spektákulumot tervezek!)

Reklámok

1 hozzászólás so far
Hozzászólás

[…] figyelembe vettem a kari vázlatterven elhangzott kritikák egy részét; a házat szabadonállóvá tettem, és elkezdtem pontosabban ügyelni a környezeti […]

Visszajelzés Szerző: Makett evolúció « Mocskos Építészet




Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s



%d blogger ezt kedveli: