Mocskos Építészet


Gáz III – Biogáz erőmű

< A Bátortrade Kft. biogáz üzemének fermentorai. Nagy falatokat forralnak… saját fotó>


Mai napon ellátogattam egy nyírbátori biogáz erőműbe, ami egyben az ország legnagyobb ilyen jellegű létesítménye. Tanulságos volt; a helyi szakik nyolc év verejtékes tapasztalatát osztották meg velem. A biogázképződés elméletével az előző poszt foglalkozott.

Az erőmű alapvetően mezőgazdasági hulladékokat dolgoz fel, mivel kiterjedt termőterületek veszik körül, és a városközponttól is távol fekszik. 110000 m3 hulladékanyag kerül be minden nap a rendszerbe, és ugyanennyi végtermék kerül ki a fermentációs folyamat melléktermékeként. Alapvetően villamos energia előállítására használják gázgenerátorok segítségével, amelyek 3,5 MW teljesítmény leadására képesek együttesen. Az üzem hatásfoka 33%-os, mivel az energia 1/3-a alakul villamos energiává, 2/3-a hő formájában keletkezik a generátorházakban. A leadott teljesítmény elegendő egy 15.000 fős kisváros energiaszükségletének ellátására. A megmaradt hőt az üzem fűtésére, a fermentor tartályok melegen tartására, és a közeli állatgazdálkodási üzemek fűtésére használják fel.

<A gázüzemű generátorok. saját fotó >

A folyamat két lépcsőben zajlik; az első fokozatban mezofil baktériumok végzik a lebontást, majd a termofil fermentorokba vezetik át az anyagot. A tartályok maguk felszín feletti, állótankos, betonkádas – köpenyfűtéses rendszerűek. Nedves technológia szerint folyamatosan üzemelnek.

<Azért néhány fedetlen aknán erőteljes gőzök csaptak fel. saját fotó>

Az anyag állaga megengedi, hogy 200-150mm-es hőszigetelt vezetékeken szállítsák az üzem egységei között.

Az üzemméret flexibilisen alakítható, a feldolgozandó anyagmennyiségtől függ leginkább (folyamatos hulladék-utánpótlásra van szükség).

< Csövek. 200mm-esek. saját fotó>

Az üzem szaghatása számomra elmaradt a várttól. Egyes helyeken volt komolyabb “atmoszféra”, de az egyik üzemvezető szerint jó szigeteléssel ez teljesen megszüntethető. ezen a ponton az üzem tulajdonosával kisebb vitába keveredett, mivel szerinte a végtermék (kifermentált trágya) szállítása közben viszont igen zavaró szaghatás is kialakulhat, így azt városi környezetben nagyon körültekintően kell kezelni.

< A már kirohasztott anyag nem is olyan erős szagú, mint az ember gondolná; szigeteléssel teljesen szagmentesíthető. saját fotó>


A gáztározók kialakítása szintén elég inspiráló volt. Jókora betontartályokban egy hólyagszerű membránban tárolják a metánt. Ez a ballon követi a gáz térfogatváltozását, és elég változatos építészeti formálásra ad lehetőséget.

< A gáztározó ballon nyomogatása jó játék; nemdohányosoknak. saját fotó >

A jelenlegi jogszabályi háttér támogatásokkal (pályázatok, magasabb felvásárlási ár, kötelező felvásárlás) erősíti a megújuló energiaipar fejlődését, amely jelenleg csupán a hazai áramellátás 6-7%-át teszi ki. Nagyméretű biogázüzem kialakításánál még feltétel, hogy amennyiben több mint 10 t/nap az üzem végtermék kibocsátása, környezethasználati engedélyköteles a mű, és 500 méteres védőtávot kell kialakítani.

< Az urak vitatkoznak a problémámon. Saját fotó>

Köszönet a segítségért, és a vezetésért Imre Lászlónak, Lengyel Józsefnek.

Reklámok

Hozzászólás so far
HozzászólásVélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s%d blogger ezt kedveli: