Mocskos Építészet


Cyborg!
szeptember 9, 2010, 1:39 de.
Filed under: elmélet | Címkék: ,

<Cyborg! Ahogy legtöbbször elképzeljük. Szerves és szervetlen lény, emberfeletti képességekkel, mivel kombinálja mindkét “létforma” erényeit>

ELKÉPESZTŐ!

Írogatom a következő posztot Budapest szennyvízellátásának jelenéről és jövőjéről, amikor is átszól az RSS-en Geoff Manaugh (BLDGBLOG), hogy bizony a Cyborg hónapja van, a QuietBabylon blog szerzője szerint (épp 50 éve került nyomtatásba először a cyborg kifejezés). Ez lett volna a következő poszt témája a szennyvíz után (“Mi a cyborg?”), mivel jövendőbeli diplomatervemet cyborg-szerűségnek, cyborg építészetnek fogom fel. Foglalkoztat a téma, olyannyira, hogy néhány napja egy kedves ismerősömmel cyberkéshegyre-menő skypevitát folytattunk arról, hogy mi is a technológia és az emberiség jövője.

Ilyen visszafogottan.

Mutattam neki terveket, mint pl ezt:

Nyilvánvalóan csak egy érdekes, inspiráló látványterv, de szerinte egy szörnyű jövőt ábrázoló tervről van szó, amiből minden emberséget kiirtottak. Nem értek egyet. Hozzá tartozik a képhez, hogy kedves ismerősöm odaadó Mac rajongó, és beszerezne mindent, ami “i”-vel kezdődik, ha tárcája engedné. Véleményem szerint a cyborg jövő már rég elkezdődött. Olyan mértékben érintkezünk a mindennapjainkat meghatározó elektronikus és egyéb eszközökkel, hogy az már enyhén befolyásolja biológiai működésünket. Az ember-gép interface egyre korszerűbbé, ergonomikusabbá válik, és így válunk egyre jobban cyborggá. Hogy akkor pontosan mi is az a cyborg? Az űrben túlélni képes félrobot-félember tulajdonképpen “magával viszi az építészetét”, hogy ne legyen szüksége építészetre, és el tudja viselni a megváltozott körülményeket. Innen is indult el a kutatás a cyborg létrehozására. Tegyük az embert az űrben túlélésre képessé! Valami művi és biológiai szerkezet, amely így igyekszik minél inkább alkalmazkodni a körülményekhez. Idomul. Reagál. Viszonyul.

Ahogy az építészet is teszi gyakran. Akkor miképpen lehet egy épület cyborg épület? Zöld, nyúlik és nyálkás? Talán, de inkább azáltal, hogy egyesíti  természetben sikeres tényezőket a mesterségesen létrehozottakkal.   Ezúttal nem egy emberre szerelt műkar, a biológiai művi kiegészítése, hanem épp fordítva, a művi biológiai kiegészítése. A város szerves kinövése, mint a zuzmó a sziklán.

Jöjjön kedvenc építészirodámtól (R&sie N) egy elképzelés a témában: Hybrid Muscle

Tehát most nem is írok többet arról, hogy ki-milyennek látta/látja a “cyborgot”; megtette ezt helyettem Tim Maly. Lehet olvasgatni a posztjait.

Reklámok

2 hozzászólás so far
Hozzászólás

[…] összessége, amelyet a természet és a kultúra közösen hoz létre. Ez a felfogás rokon a kibernetika területével, pontosabban az új, “második rendű” kibernetikával. Az 1950-es […]

Visszajelzés Szerző: Pneuma 1. « Mocskos Építészet

[…] van cyborg ház, akkor bizony ez […]

Visszajelzés Szerző: Élőgép « Mocskos Építészet
Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s%d blogger ezt kedveli: