Mocskos Építészet


Guberaház
szeptember 7, 2010, 7:41 du.
Filed under: jó projekt | Címkék: , , ,

villa welpeloo

<Villan Welpeloo, 2012Architects, Enschelde, Hollandia>

Nemrég került a MARK – another architecture 24. száma a kezembe. Tele szebbnél szebb tervekkel, és még jók is vannak köztük. Mint például ez:

Villa Welpeloo, Enschede, Hollandia

Korrekt kis modern villa, marha drága anyagokkal, Finforest thermowood burkolattal, köszi, láttunk ilyet eleget.

Nem ilyen egyszerű az eset, mivel poszt-alanyunk

60%-ban újrahasznosított anyagokból

épült! De nem készen vásárolt “újrahasznosított” fából, hanem igenis saját-kezűleg “kukázott” anyagokból. Alternatív építészet.

A 2012 Architecten csapatának első házáról van szó, így már az építést megelőzően összeakadtak a helyi építési előírásokkal, mivel az építtetőnek 20 előre kiválasztott építésszel lehetett volna csak megvalósítania álmát az adott, magas presztízsű területen; annyira bíztak azonban az ifjú tehetségekben, hogy inkább kerestek egy kevéssel távolabb fekvő telket, ahol már azzal az irodával terveztethettek, akivel csak nem szégyenlik. Dicséretes bizalom.

2012-ék tehát nekiláttak feltérképezni a környező lehetőségeket. Hol lehet guberálni. Az enscheldei ipari parkig kellett csak nézni, itt össze is szedték a házhoz-valót. Különösen jó szemre vall az épület acélszerkezetét képező szelvények története. Egy kiszolgált textilipari tekercsszállító lift darabjai leltek új otthonra a villában. Le a kalappal a szemfülességért.

A nyugat-európai textilipar rég nem versenyképes a kínai gyártással szemben. Így kerülhetett ez a gép is nyugállományba. Érdekes a visszamaradt ipari potenciál felhasználása egy másik területen; még érdekesebb azonban belegondolni, hogy Kínában milyen viszonyokat teremt majd az ipar ilyen mértékű felhalmozása. Előbb-utóbb az elhasználódó gépek és ingatlanok felhasználása óriási lehetőségeket biztosít majd egy újrafelhasználásra épülő iparnak… offtopic vége

Íme egy kép a gépről:

<textil páternoszter>

És ami a legjobb a történetben; a környezettudatosság nem bemondásra történik 2012-éknél. Az anyagok kiválasztása nem érzésre történik. Konkrét számításokkal igazolják az újrafelhasznált anyag beszerzésének és előállításának alacsonyabb energiaigényét. Ebbe beleszámít az anyag átalakításához, védőkezeléséhez, és szállításához szükséges energiaigény, csak úgy, mint az anyag előállításának eredeti energiaigénye. Mindezek függvényében érdemes például acél vagy alumíniumot akár nagyobb távolságon is utaztatni, míg faanyagot a közelben célszerű beszerezni. Hogy mindezt mennyire komolyan gondolják, szemléltesse az alábbi ábra, amely az építés közelében beszerzett anyagokat jelöli térképen.

<anyagtékép>

Az újrahasznált anyagoknak további előnye, hogy nem vetemednek tovább, megtörténtek a nagyobb térfogatváltozások, minőségromlások, és így már nem éri meglepetés az építtetőt. A szerkezetek “széndioxid lábnyomát” is kiszámolták derekasan. A homlokzatburkolat egy hasonló homlokzat CO2 kibocsátásának 5%-át éri csak el, míg az acélszerkezet egy hasonló méretű szerkezet 20%-át. Ja igen, a homlokzatburkolat üres kábeldobok fadeszkáiból készült, nem Finforest Thermowoodból…

A villa építéséről írt blog emitt olvasható. Sajnos hollandul, így minden német és angol nyelvtudást érdemes egyesíteni. A képek azért beszélnek.

Jó projekt.

Reklámok

1 hozzászólás so far
Hozzászólás

[…] amelyek egyes épületek vagy teljes városok ökológiai lábnyomát tartják szem előtt (lásd “Guberaház”). A helyi anyagok használata, élettartam kalkulációk, beépítési energia számítások és […]

Visszajelzés Szerző: Pneuma 1. « Mocskos Építészet
Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s%d blogger ezt kedveli: